Taakvelden

7.4 Milieubeheer

Taakveld 7.4 Milieubeheer

Portefeuillehouder:         P. Stevens
Beïnvloedbaarheid:        II. Overwegend financieel en beleidsmatig te beïnvloeden.

Wat willen we bereiken?

  • We willen bewust met energie en grondstoffen omgaan en onze voetafdruk verkleinen.
  • We willen bijdragen aan een groen, duurzaam en klimaatbestendig Gennep om zo de effecten van klimaatverandering - in Gennep vooral verdroging en hittestress - te verzachten.

Wat gaan we er voor doen?

  • De duurzaamheidsvisie 2040 werken we uit in beleid en uitvoeringsprogramma's op het gebied van energie en klimaatadaptatie die begin 2024 aan de raad worden voorgelegd.   
  • Binnen de nieuwe samenwerkingsvorm van de RES Noord- en Midden-Limburg werken we in 2024 verder aan de realisatie van de gemeenschappelijke ambities op het gebied van energiebesparing, (grootschalige) energie-opwek en duurzame warmte.
  • We geven zelf het goede voorbeeld door onze gemeentelijke gebouwen en interne bedrijfsvoering voortvarend te verduurzamen. Begin 2024 stellen we een routekaart verduurzaming gemeentelijk vastgoed op. Afhankelijk van de inzichten uit deze routekaart wordt in 2024 een groot aantal  gemeentepanden waaronder De Goede Herder, 't Hökske, Tjenke Muda, de Megafoon en de gemeentewerf verduurzaamd. Ook D'n Toomp in Heijen en de kerk in Ven Zelderheide worden tijdens hun transformatie naar MFA verregaand verduurzaamd.
  • We faciliteren initiatieven op het gebied van kleinschalige opwek van energie en onderzoeken de mogelijkheden van duurzame energieopwek op daken en hiertoe geschikt grondgebied. Zo onderzoeken we samen met Rijkswaterstaat de mogelijkheden om de bermen van de A77 in te zetten voor kleinschalige opwek van zonne-energie.
  • We werken samen met Enexis en ondernemers aan oplossingen voor de heersende netcongestie en stellen alles in het werk om de gevolgen van deze problematiek te beperken voor onze inwoners en ondernemers.
  • We zetten de rijksmiddelen van het Nationaal Isolatieprogramma in om slecht geïsoleerde woningen planmatig te verduurzamen. Om de werkzaamheden in lijn met de Wet Natuurbescherming te kunnen uitvoeren, laten wij een soortenmanagementplan (SMP) voor de gehele gemeente opstellen. Hierin trekken wij samen op met de gemeente Mook en Middelaar.
  • We zetten in op bestrijding van energiearmoede middels uitvoering van de regeling energiebesparing voor huishoudens met een laag inkomen.
  • We ondersteunen inwonersinitiatieven als Stichting Energieloket Gennep en Energiecoöperatie Stroom van Hier en zoeken bij de uitvoering van gemeentelijke regelingen en projecten zoveel mogelijk de samenwerking met deze organisaties.  
  • Samen met de Industriële Kring werken we aan de realisatie van de ambities uit de uitvoeringsagenda duurzame bedrijventerreinen Land van Cuijk en Noord-Limburg.

Beleidsindicatoren

Hernieuwbare energie

Omschrijving

2020

2021

2022

Hernieuwbare elektriciteit in TJ

72 TJ

109 TJ

nnb

Percentage woningen met zonnepanelen

23 %

29 %

36 %

TJ = T erajoule

Verbonden partijen die bijdragen aan realisatie doelen

GR RUD LN

De Gemeenschappelijke Regeling Regionale uitvoeringsdienst Limburg-Noord (RUD LN) is een gemeenschappelijke regeling van de provincie Limburg en 15 Noord-Limburgse gemeenten. De deelnemers aan de gemeenschappelijke regeling hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om:

  • de kwaliteit van dienstverlening aan burgers, bedrijven en belanghebbenden te verbeteren bij de uitvoering van taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH-taken)
  • de kwaliteit, veiligheid en gezondheid van de leefomgeving te verbeteren.

De RUD LN draagt zorg voor de uitvoering van tenminste de taken zoals opgenomen in het wettelijk basistakenpakket. Voor Gennep betreft dit milieu-vergunningsverlening en de uitvoering van milieutoezicht, het zogenaamde  verplichte basistakenpakket.

Deze pagina is gebouwd op 11/08/2023 16:34:16 met de export van 11/08/2023 16:21:05